Monday, November 1, 2010

tomyam

lau cerita pasal makan, sy rasa better buat sendiri..itu pun lau tahu masak la..lagi paus hati makan..lau benda yg tak tahu dan mood malas yg sangat besar..hurmm layankan aja di restaurant..nasib la..tak sedap pun takpe la kan..sape suruh malas...
Kali ni sy masak tom yam..bg sy takde la sedap sangat..tapi ikut selera saya la kan..tp kawan2 kat opis cakap sedap,(hi..nak amik hati ceq ka mmg betui2 sedap ni?..hehehe)..tak kisah la yg tu..janji kita ikhlas nak bg org..lain2 serah pdNYA..
saya jadi minat makan tomyam ni semasa kerja kat jb..slalu lepak Restaurant Lokman dekat Skudai..dengan kawan2..terdetik dihati nak masak..so..hari demi hari..alhamdulillah..akhirnya terer gak masak tomyam..harap-harap ilmu yg ada skang..berkekalan, aminnn..  ini lah dia tomyam sy..masak ini bersempena buat makan-makan kat opis..organisernya pn. hani kita ler..alang-alang dah ada kesempatan..nak tunjuk bakat la sikit..I ni boleh juga masak mak oiii...
inilah dia rupa tomyam yg ceq masak, hehehe..
 ok lah..jom kita masak tomyam..bahan-bahan cam biasa ja..ikut selera..rasa nak makan tomyam seafood..beli la seafood..nak mkn tomyam ayam..jgn dok p beli daging la kan..mmg rasa lain la..

bawang besar
carrot

Brokoli
tgk sendiri lah..

saderi
tomato smile!

rencah..buat sendiri



masak tomyam ni senang ja dik oii..campak2 ja dalam periuk..tp nak campak kena ada cara juga..benda yg paling penting nak masak tomyam ni..rencah dia la..lau stakat guna rencah instant tu..mmg tak "urmm" la..
nak sedap buat sendiri...
bahan2 utk buat rencah sendiri:
  1. 3 sudu besar cili kering
  2. 1 sudu besar udang kering
  3. sedikit belacan
  4. 1 sudu besar asam jawa (tp ceq suka guna tomato yg dikisar)
  5. 10 ulas bawang merah or 1 biji bawang besar (warna kuning)
  6. 5 ulas bawang putih
  7. 1 sudu besar gula 
  8. sedikit garam (utk tahan simpan lama
 mula-mula..tumis bawang merah + bawang putih yg dikisar sampai naik bau..and then masukkan udang kering yg dikisar dan belacan..sampai kekuningan..and then masukkan cili kering + asam jawa..gula..garamm..agak2 dah masak..ok la..lau nak buat tomyam..pakai ja la rencah tu..senang ja kan...
ok lah..ceq dah tahu masak..hampa lak lah ya..lau dah cuba tu..jgn lupa kasi ceq rasa na..
selamat mencuba -
...cahaya kerinduanku...

No comments:

Post a Comment