masak lagi bagus. mood raya tak habis lagi agaknya aku ni.. or dah kena sawan raya.. entah.. layankan aja moodnya itu.. jangan menyusahkan orang sudah la ya..malam ni masak ketupat nasi lagi.. hahaha.. tapi malam ni dengan kuah kacang lak..
bakat-bakat yang ada jangan disimpan.. nanti basi, huk huk hukk.. iya ka?
memandangkan cara nak buat ketupat nasi telah diberitahu.. so.. tak yah lah nak gtau lagi kat sini an.. kita terus kepada resepi kuah kacang ja la ya..
simple ja.. sedap? of course la kan!!!
bahan-bahannya
- 300g kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, tumbuk sampai halus/ kisar)
- 3 sudu cili giling
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1/2 inci lengkuas (ketuk)
- 1 batang serai (ketuk)
- garam + gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
![]() |
goreng tanpa minyak |
![]() |
dah buang kulit |
![]() |
dah siap tumbuk |
- Tumis bahan-bahan yang dikisar + cili giling + serai and lengkuas yang diketuk sehingga naik bau
- Masukkan kacang sikit demi sedikit diselang seli dengan sedikit air..
- Masak dengan api perlahan. Perasakan dengan garam dan gula.
- Jika hendak kuah kacang cantik.. masak lama dengan api yang perlahan.
- Siap...
![]() |
done... |
** sebenarnya aku ni 1st time buat kuah kacang ni, selalunya makan yang mak masak ja.. haha.. nak tahu sedap tak sedap.. kena tanya depa2 yang rasa la kan.. tanya aku.. semuanya sedap (sendiri masak an)
No comments:
Post a Comment