Monday, November 7, 2011

ketupat nasi + rendang ayam

bila dah bosan kan..apa2 pun boleh jadi..sambil2 layan bola malaysia lawan singapore.. anyam sarang ketupat.. takde lah berniat sangat nak masak ketupat nasi ni..saja main2... alang2 dah ada daun kelapa kan.. orang bosan memang la cam gitu..
dah siap satu, asa nak anyam satu lagi..ermm.. lau cam tu.. baik wat banyak2.. masak ketupat nasi.. boleh makan esok kat opis.. tanpa mengira tidak pernah ada pengalaman dalam bidang ini.. aku dengan selambernya masak ketupat nasi..dengan kata hati.. hahahaaaa...
tp nak cicah dengan apa kan lau ketupat nasi ja.. kuah kacang ker? rendang ayam? kacang ada.. ayam ada.. sebab benda tak plan kan..ada banyak masalah juga semalam.. nak masak ketupat nasi banyak, beras habis. nak masak kuah kacang and rendang, cili kering takde.. hahaha.. memamdangkan ada cili hidup.. aku bantai rendang aku dengan cili hidup.. attudiaaa... mmg "kaw" la pedasnya kan..hehehe...
bila aku dapat masak kan.. hati rasa senang sangat.. rasa nak senyum ja.. habisla dah start bebel tu, hehe.. jom2..kita tgk cara bikin ini dua benda.. check it out!!!

KETUPAT NASI
  1. daun kelapa (yang muda)
  2. beras (dibasuh and ditoskan)
  3. sedikit garam (untuk merebus)
dah siap anyam
beras (basuh dulu ya)
senang ja nak wat ketupat nasi ini rupanya.. dr kecil memang saya pandai anyam ketupat nasi.. tapi tak pernah diberi peluang untuk masak sendiri.. alhamdulillah..dapat juga akhirnya mencuba..

masukkan beras dlm sarang ketupat
 * beras hendaklah diisi separuh dalam sarang ketupat.. jangan terkurang lak, tak sedap lak ketupat nasi kita nanti..

ready to cook..
* dah siap masukkan beras, letak dalam periuk.. masukkan air dan sedikit garam.. rebut sehingga masak.. lupa lak berapa lama masak tadi.. tapi agak2 masak tu angkat dah toskan ja la ya.. jangan biar dia berendam dalam air lak.. tak sedap nanti.. hehe..
dah siap!!!
RENDANG AYAM

bahan-bahanya :
  1. 1 ekor ayam
  2. 1 - 1.5  kotak santan (ikut suka)
  3. garam secukup rasa
  4. gula melaka secukup rasa
  5. asam jawa
  6. sedikit minyak untuk menumis 
  7. 3 batang serai diketuk..
  8. 2 helai daun pandan
baha-bahan untuk dikisar

 bahan untuk dikisar
  1. 15 ulas bawang merah
  2. 5 ulas bawang putih
  3. 15 batang serai
  4. 1 inci lengkuas
  5. 1.5 inci halia
  6. 1 inci kunyit

**10 biji cili kering (guna cili hidup sbb habis stok) dikisar tapi berasingan dengan bahan-bahan diatas

cara-caranya:
marinade ayam selama lebih kurang 15 minit
  1. bersihkan ayam yg telah dipotong kecil.. kisar bahan2 tadi and marinade ayam selama 15 minit.. simpan sedikit bahan tadi untuk ditumis.
  2. panaskan minyak..sebelum menumis.. masukkan daun pandan..goreng daun tersebut sehingga kering untuk mendapat haruman dr daun pandan tersebut. buang daun tersebut, masukkan cili yang telah dikisar serta lebihan bahan marinade td . tumis sehingga masak. masukkan juga serai yang telah diketuk and air asam jawa.
  3. masukkan ayam yang telah di marinade tadi dalam bahan yang ditumis.. masak sehingga kering.
  4. masukkan santan, garam and gula melaka secukup rasa.. dan masak lagi sehingga kering.
keadaan selepas masukkan santan
 dah siap pun rendang saya.. pedas siot!!!
done!!!

No comments:

Post a Comment