Wednesday, November 9, 2011

kEtupat NaSI + kuah kacaNg

hari-hari yang semakin bosan. Dengan kerja kat opis yang entah apa-apa. Dengan boss yang entah apa-apa. hurmmm.. hari-hari yang semakin sukar nampaknya..
masak lagi bagus. mood raya tak habis lagi agaknya aku ni.. or dah kena sawan raya.. entah.. layankan aja moodnya itu.. jangan menyusahkan orang sudah la ya..malam ni masak ketupat nasi lagi.. hahaha.. tapi malam ni dengan kuah kacang lak..
bakat-bakat yang ada jangan disimpan.. nanti basi, huk huk hukk.. iya ka?

memandangkan cara nak buat ketupat nasi telah diberitahu.. so.. tak yah lah nak gtau lagi kat sini an.. kita terus kepada resepi kuah kacang ja la ya..
simple ja.. sedap? of course la kan!!!

bahan-bahannya
  1. 300g kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, tumbuk sampai halus/ kisar)
  2. 3 sudu cili giling
  3. 5 ulas bawang merah (kisar)
  4. 3 ulas bawang putih (kisar)
  5. 1 batang serai (kisar)
  6. 1/2 inci halia (kisar)
  7. 1/2 inci lengkuas (ketuk)
  8. 1 batang serai (ketuk)
  9. garam + gula secukup rasa
  10. minyak untuk menumis
goreng tanpa minyak
dah buang kulit
dah siap tumbuk
    cara-caranya
    1. Tumis bahan-bahan yang dikisar + cili giling + serai and lengkuas yang diketuk sehingga naik bau
    2. Masukkan kacang sikit demi sedikit diselang seli dengan sedikit air..
    3. Masak dengan api perlahan. Perasakan dengan garam dan gula.
    4. Jika hendak kuah kacang cantik.. masak lama dengan api yang perlahan.
    5. Siap...
    done...


    ** sebenarnya aku ni 1st time buat kuah kacang ni, selalunya makan yang mak masak ja.. haha.. nak tahu sedap tak sedap.. kena tanya depa2 yang rasa la kan.. tanya aku.. semuanya sedap (sendiri masak an)

      No comments:

      Post a Comment